Focul
LOCUL SI PREGATIREA
Va trebui sa decideti in ce loc si ce tip de aranjament veti utiliza. Trebuie insa sa luati in considerare:
- Zona (teren si climat);
- Materialele si uneltele disponibile;
- Timpul avut la dispozitie;
- Necesitatea focului;
- Securitatea (existenta persoanelor ostile).
Cautati un loc uscat care:
- Este protejat de vant;
- De preferinta este aproape de adapost;
- Concentreaza caldura spre directia dorita;
- Are material combustibil in apropiere.
Daca va aflati in zone impadurite sau cu tufisuri, indepartati tufisurile si razuiti solul in locul selectat. Un cerc de 1 m diametru minimizeaza sansele de a porni un incendiu.
Daca timpul va permite, construiti un „zid” din busteni si pietre. Astfel, zidul va reflecta caldura spre directia dorita. Zidul reduce, de asemenea, riscul ca scanteile sa sara, si efectul vantului. Tineti cont ca vantul, daca nu este prea puternic, ajuta la mentinerea focului.
ATENTIE !
Nu utilizati pietre ude sau poroase care pot exploda cand sunt incalzite.
In anumite situatii, puteti gasi un loc unde focul subteran este cea mai buna solutie. Ascunde flacara si e ideal pentru gatit. Pentru un astfel de foc (denumit si Dakota):
- Sapati o groapa in pamant;
- In partea din directia vantului ma sapati o groapa comunicanta, pentru alimentarea cu aer;
- Initiati focul, ca in imagine.
In zone inzapezite, folositi busteni „verzi” pentru baza uscata a focului.
Arborii de dimensiunea incheieturii mainii se rup foarte usor in zonele reci. Taiati sau rupeti cateva trunchiuri si asezatii jos, unul langa altul, deasupra zapezii. Adaugati inca unul sau mai multe straturi in directii opuse celui de sub.