Focul
INITIEREA FOCULUI
Intotdeauna initiati focul din directia vantului. Asezati iasca, aprinderea si combustibilul pentru a dura cat timp aveti nevoie. Dispozitivele de aprindere ofera caldura initiala necesara initierii iascai. Aceste dispozitive si modalitati pot fi impartite in Moderne si Primitive.
TEHNICI MODERNE
In general, sunt tehnicile la care ne gandim.
Chibriturile – de preferat sunt cele waterproof. Depozitati-le departe de umezeala impreuna cu suprafata de frecare.
Lentilele – pot fi utilizate doar pe timp insorit. Sursa poate fi binoclu, aparat foto, telescop, lupa. Indreptati lentila pentru a concentra razele solare pe iasca. Tineti lentila in pozitie pana cand apare fum. Suflati incet spre foc, si asezati iasca in aranjamentul pentru foc.
Amnarul – asezati o frunza uscata sub iasca, cu o portiune descoperita. Varful amnarului va sta pe frunza. Treceti lama cutitului pe amnar pentru a produce scantei care sa loveasca iasca.
Baterie – poate produce scantei. Aceasta metoda depinde de tipul de baterie. Asezati cate un fir la fiecare extremitate a bateriei si uniti-le pentru scanteie.
Acumulatorul unui telefon mobil – aceasta metoda nu este recomandata, dar strapungand cu cutitul acumulatorul este posibil sa ia foc.
Praf de pusca – daca aveti munitie, extrageti praful de pusca si utilizati-l ca iasca. Orice scanteie il va aprinde. Atentie maxima la extragere.
TEHNICI PRIMITIVE
Sunt tehnicile mostenite de la nativi.
Cremene si fier – metoda scanteii directe e cea mai simpla metoda primitiva. Loviti cremenele sau alta piatra ascutita de o bucata de fier. Otelul inoxidabil nu produce scanteie buna. E nevoie de antrenament.
Plugul – este o metoda de initiere prin frecare. Frecati un lemn de esenta tare pe o baza din lemn de esenta moale. Pentru aceasta metoda, crestati un canal de-a lungul lemnului de esenta moale care sa ghideze esenta tare. Astfel, bucati mici din lemnul moale se vor desprinde, iar acestea vor reprezenta iasca ce se aprinde in urma caldurii eliberate prin frecare.
Arc si sfredel – tehnica e simpla, dar presupune mult efort si rabdare. E nevoie de:
- Priza – de obicei o piatra sau os cu o adancitura, utilizata pentru a pune presiune pe sfredel si de a-l mentine in directia dorita;
- Sfredel – trebuie sa fie un bat drept, din esenta tare, 2 cm grosime, 25 cm lungime. Varful din jos trebuie sa fie ascutit;
- Baza – dimensiunea variabila, la latitudinea dumneavoastra. 2,5 cm grosime si 10 cm latime este ideal. Crestati o gaura de aproximativ 2 cm pe marginea bazei, iar opus, pe spatele bazei, o crestatura in forma „V”;
- Arc – este un bat verde, flexibil, de 2,5 cm diametru cu o coarda. Tipul lemnului nu prezinta impotanta. Coarda poate fi de orice tip.
Pentru aceasta metoda, pregatiti mai intai locul pentru foc. Plasati apoi iasca in crestatura „V” din baza. Asezati piciorul pe baza, pentru stabilitate. Infasurati sfredelul pe coarda arcului, si pozitionati sfredelul in gaura de deasupra „V”-ului. Asezati Priza, tinuta in mana, in varful sfredelului si apasati. Concomitent, miscati arcul in fata si in spate. Mariti presiunea pe sfredel constant, pentru a grabi lucrurile. Astfel, pudra neagra, fierbinte, rezultata din frecare va ajunge pe iasca si va fumega.
*Nota - Aceste metode primitive au nevoie de antrenament si rezistenta la efort.
SUGESTII
Utilizati esente nearomate pentru combustibil.
Adunati iasca si aprindere din deplasare.
Adaugati substante ca: spray, alcool, after-shave pe iasca.
Pastrati lemnul de foc cat mai uscat.
Uscati lemnul umed langa foc.
Protejati focul cu valuri de pamant pentru a pastra carbunele aprins peste noapte.
Luati cu dumneavoastra iasca aprinsa in deplasare, pe cat posibil.
Asigurati-va ca focul e stins cand parasiti tabara.
Nu utilizati lemnul de pe pamant. Poate parea uscat, dar in general, nu asigura o buna frecare.