BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
GENERALITATI PARTICULARITATI DIVERSE PRIMUL AJUTOR

Psihologia supravietuirii

E nevoie de mai mult decat cunostinte si abilitati pentru a construi adapostul, pentru a obtine mancare, pentru a face focul si pentru a te deplasa fara ajutorul dispozitivelor de navigatie, pentru a trece cu succes prin o situatie limita. Oameni fara pregatire sau antrenament  au supravietuit unor situatii in care viata le-a fost pusa in pericol. Oameni cu antrenament nu si-au utilizat cunostintele si nu au supravietuit. Una din cheile supravietuirii o reprezinta atitudinea individului implicat. Cunostintele sunt importante. Vointa de a supravietui este esentiala. Fara mentalitatea corespunzatoare abilitatile vor servi unor scopuri putin importante, astfel incat toate cunostintele vor fi irosite.
Exista o psihologie a supravietuirii. E nevoie de a face fata stresurilor ce pot afacta mintea. Acestea pot produce ganduri, emotii, care pot transforma o persoana plina de incredere in una ezitanta, un soldat bine antrenat in unul indecis, ineficient. Astfel, trebuie cunoscuti factorii de stres asociati situatiilor de supravietuire.

Stresul nu e o boala pe care o poti vindeca. Este o stare pe care o simtim cu totii. O descriere a stresului o reprezinta reactia individului la o presiune.
Stresul poate fi benefic. Stresul ne ofera provocari, deci sanse de a ne cunoaste puterea si limitele. Ne poate descoperi anumite abilitati. Ne testeaza adaptabilitatea si flexibilitatea. Ne poate stimula sa dam ce avem mai bun din noi. De asemena, intrucat evenimentele neimportante nu sunt considerate stresante, stresul poate constitui un indicator extraordinar asupra importantei pe care o asociem mediului in care traim.

Avem nevoie de stres, dar prea mult dauneaza. Poate provoca suferinta. Poate provoca tensiune si disconfort.
Efecte ale stresului pot fi:
- dificultatea de a lua decizii;
- izbucniri de furie;
- uitare;
- lipsa energiei;
- paranoia;
- predispozitia la greseli;
- ganduri despre moarte sau suicid;
- dificultati de comunicare;
- inchidere in sine;
- fuga de responsabilitate;
- nepăsare.

Facori de stres in situatii extreme:
- accidentari, imbolnaviri, moarte;
- nesiguranta si lipsa controlului asupra  situatiei;
- mediul;
- foamea si setea;
- oboseala;
- izolarea.
Acestia nu sunt nici pe departe singurii factori. Persoanele au profile psihologice, experiente, antrenament, mentalitate diferita. Obiectivul nu e acela de a elimina stresul, ci de a-l folosi.

Reactii majore care pot apartine oricarei persoane:
- frica;
- anxietatea;
- furia;
- frustrarea;
- depresia;
- insingurarea;
- plictiseala;
- sentimentul de vina.

Principala preocupare o reprezinta viata. Multitudinea de experiente, ganduri si emotii pot ajuta sau ingreuna supravietuirea. Reactiile mentionate anterior, controlate in mod constructiv, participa la procesul de supravietuire. Pot creste atentia,, pot incuraja reactia, imbunatatesc masurile de precautie, intaresc increderea in camarazi si de a lupta pentru fiecare sansa. Lipsa posibilitatii directionarii acestor reactii, va poate atrage in situatii fara scapare. Retineti ca supravietuirea e un lucru natural. Nu va temeti de reactiile dumneavoastra. Pregatiti-va sa stapaniti aceste reactii pentru a va servi principala activitate - supravietuirea.

Reguli:
- cunoaste-te;
- anticipeaza frica;
- fii realist;
- adopta o atitudine pozitiva;
- antreneaza-te;
- foloseste tehnicile de management al stresului.

In literatura de specialitate, ”dorinta de e supravietui” este echivalentul ”refuzului de a ceda”.