BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
GENERALITATI PARTICULARITATI DIVERSE PRIMUL AJUTOR

Semnale

Una din principalele preocupări, în situații limită, este comunicarea cu persoanele care v-ar putea ajuta. În general, o comunicare presupune doar trasmiterea și recepționarea de mesaje. Însă, ca supraviețuitor sau sinistrat, e nevoie și de captarea atenției persoanei vizate, înaintea transmiterii unui mesaj descifrabil. Metodele de captare a atenției folosesc, în general forme geometrice evident artificiale (linii drepte, cercuri, litere), lumini sau jocuri de lumini, sau contraste (de umbre sau de culori). Mai pot fi utilizate și semnale nonvizuale, cum ar fi sunetele.

APLICAȚII
În situații când nu există populație ostilă, trebuie găsită cea mai mare suprafață de teren drept și deschis, de pe cea mai mare înălțime. Utilizați semnale cât mai evidente. Dacă, în schimb, acest lucru ar presupune un risc, e nevoie de discreție. Nu dorim, spre exemplu, atragem atenția unor persoane ostile. E nevoie de un teren vizibil din aer, dar împrejmuit de obstacole, cum ar fi desișuri sau dealuri. Trebuie făcută și o cercetare a locației pentru a ne asigura că nu e o zonă frecventată de cei față de care trebuie ascuns semnalul.
Orice mijloc de semnalizare veți utiliza, trebuie pregătit pentru a fi gata în timpul cât mai scurt. Dacă e posibil, evitați semnale care vă pun viața sau integritatea în pericol. Rețineți că semnalele către persoanele prietenoase le pot alerta pe cele ostile referitor la prezența și locația dumneavoastră.
Stațiile radio sunt cea mai rapidă și mai sigură cale spre a transmite mesaje. Familiarizați-vă din timp cu aparatele ce le aveți la dispoziție atunci când considerați că diferite situații pot interveni.
Căutați descrieri ale tehnicilor de semnalizare cu dispozitivele și echipamentul dumneavoastră și rețineți-le. Există pistoale de semnalizare aflate în dotarea navelor și aeronavelor aeronavelor, muniție trasoare și multe altele. Căutați modalități de adaptare la diferite medii și situații. Exersați aceste tehnici de semnalizare înainte de a avea nevoie de ele.

METODE
Există două mari clase de metode de comunicare: vizuale și auditive. Acestea sunt dependente de situația concretă și de materialele disponibile.
VIZUAL
Aceste semnale sunt materiale sau echipament folosit pentru a vă face cunoscută prezența catre salvatori.
FOCUL
Pe timp întunecat, focul este cea mai eficientă metodă de semnalizare. Construiți 3 focuri în triunghi (este un semnal recunoscut internațional) sau o linie dreapta cu aproximativ 25 de metri difernță între focuri consecutive. Construiți-le cât mai repede permite situația și protejați-le până e nevoie de acestea. Dacă sunteți singur/ă menținerea focurile s-ar putea dovedi foarte dificilă. În acest caz, mențineți un singur foc aprins.
Atunci când construiți un foc, luați în considerare poziția geografică.  În mediu împădurit, găsiți un zonă deschisă sau marginea unei ape, unde focul nu va fi camuflat. Poate fi nevoie să dejați dumneavoastră o zonă. În zone acoperite cu zăpadă, zona va trebui curățată, pentru a nu risca stingerea acestuia de apă rezultată din topire.
Un copac în flăcări e o altă metodă de a atrage atenția.  Puteți aprinde copaci, chiar dacă aceștia nu sunt uscați, cu ajutorul unor lemne uscate de la care să se aprindă ramurile. Înainte ca primul copac să se consume, adăugați vegetație vie pentru a crea mai mult fum.

                        FUMUL
Pe timp luminos, creați un ”generator” de fum pentru a atrage atenția. E importantă găsirea unei culori de fum în contrast cu medul înconjurător. Practic, efectul poate fi creat prin adăugarea de vegetație verde pe foc pentru nuanță deschisă, sau substanțe uleioase sau cauciuc pentru nuanțe închise. Semnalul recunoscut internațional prevede trei coloane de fum.
În mediu deșertic, fumul rămâne aproape de pământ. Însă un pilot poate repera semnalul.
Semnalele luminoase sunt eficiente doar pe vreme calmă, în medii cu vizibilitate crescută.

OBIECTE LUCITOARE
Pe vreme însorită, un mijloc eficient de semnalizare îl reprezintă oglinda, sau un obiect metalic (farfurie, cataramă, cuțit) lucios, obiecte ce reflectă lumina solară. Orientați reflexia pe o zonă. O gaură în mijloc sau o cătare formată din degete sau alte obiecte pot ajuta la orientarea corectă spre zona dorită.
Păstrați obiectul la îndemână, dar fără a fi îndreptat spre lumină.
Un semnal prea rapid poate fi ignorat uneori. Nu poziționați pentru perioade lungi lumina pe cockpit-ul avioanelor.
Ceața, fumul și mirajele pot îngreuna recepționarea unui astfel de semnal.
IMPORTANT! S-au reperat de-a lungul timpul astfel de flash-uri luminoase de la distanțe și de 160 de km în condiții ideale.

Pe timp întunecat poate fi utilizată și lanterna în condiții similare.

MATERIALE DE DIFERITE TIPURI ȘI CULORI
Vor fi utilizate pentru a ”scrie” efectiv mesaje, acolo unde este posibil. Diferitele materiale de obicei au culori stridente, tocmai în acest scop. Din această categorie fac parte velele, voalurile etc.

În mod similar pot fi folosite și materiale din natură, cu respectarea contrastului.

AUDIO
În principiu stații radio, fluiere, arme.

ECHIPAMENTE RADIO

Încercați să vă familiarizați din timp cu lucrul pe astfel de aparate. Există și dispozitive care emit automat semnal SOS în anumite condiții.
Pentru eficientizarea comunicații trebuie respectate câteva principii:

FLUIERE
Metoda este foarte eficientă. Unele documente vorbesc de reperare de la distanțe de 1,6 km. Fluieratul prin mijloace artificiale este, evident, mai eficient decât cel produs de om.

ARME
Și acestea pot fi utilizate la semnalizare. De obicei, încercați să atrageți atenția prin 3 focuri la intervale egale. Nu utilizați această modalitate în medii ostile, sub absolut nici o formă.

CODURI

Odată captată atenția, este nevoie să oferiți informații utile potențialilor salvatori. Este mult mai ușoară comunicarea prin semne și semnale decât prin text. De aceea, este preferabil să învățați codurile și simbolurile pe care, în general, sunt folosite internațional. Majoritatea se referă la comunicarea spre aeronave.

SOS
Vizual, poate fi reprezentat prin lumini, steaguri, audio, prin stații radio morse sau fluiere. Consistă în trei semnale scurte, trei lungi, urmate de alte trei semnale scurte. Semnalul poate fi repetat la nesfârșit. La reprezentare prin steaguri, steagul din stânga reprezintă semnalul lung, iar cel din dreapta semnalul scurt, spre exemplu.

SEMNALELE SOL-AER

            SEMNALELE CORPULUI

            SEMNALE PRIN PANOURI
Pot fi realizate cu diferite materiale.

            CONFIRMAREA LA AERONAVE
Odată ce v-a observat, o aeronavă vă va indica acest lucru prin zbor la altitudine joasă, manevre altele decât rutina, aprinderea intermitentă a semnalizatoarelor etc. În acest moment puteți încerca transmiterea și altor mesaje.

Faptul că ați reușit contactul, nu înseamnă că sunteți în siguranță. Continuați utilizarea celorlaltor tehnici  de supraviețuire până la salvarea efectivă.