Apa
SURSE DE APA
In orice mediu, apa este prezenta sub o anume forma.
- zone reci
- zapada sau gheata – topire;
- pe mare
- apa de mare – desalinizare;
- ploaie – captare;
- gheata – topire;
- plaja
- apa din sol – saparea unei gropi de captare;
- desert
- apa din sol – saparea unei gropi de captare destul de adanca;
- cactusi – stoarcere;
- roci pororase, fisurate sau gaurite – extragere cu un pai;
- condens pe metal – absorbire in textile.
Daca nu observati surse adecvate, ramaneti in alerta pentru identificarea unor modalitati prin care mediul va poate ajuta.
ATENTIE !
Nu inlocuiti fluidele cu:
- alcool – deshidrateaza si afecteaza gandirea;
- urina – contine multe toxine si aproximativ 2% sare;
- sange – e sarat, si constituie un aliment. Astfel, va necesita mai multe lichide pentru a fi digerat. De asemenea, prin sange se transmit foarte multe boli;
- apa de mare – contine aproximativ 4% sare. Un litru de apa de mare consuma pentru eliminarea toxinelor 2 litri de fluide din corp.
Roua e o sursa de apa potabila. Legati-va materiale absorbante de glezna si plimbati-va prin iarba inainte de rasarit. Pe masura ce colectati apa, depozitati-o. Repetati procesul pana sunteti multumit de cantitate. Aborigenii din Australia aduna cateodata pana la un litru pe ora astfel.
Albinele sau furnicile care intra in scorburi pot indica existenta apei. Extrageti apa cu un tub sau un polonic improvizat. O alternativa pentru extragere o reprezinta si materialele textile.
Cateodata apa se strange in crapaturi ale pietrelor. Procedati identic cu cele prezentate anterior. In zonele aride, excrementele pasarilor in astfel de zone pot indica prezenta apei.
Desisurile de bambus reprezinta o sursa foarte buna de apa proaspata. Apa din bambusul verde este clara si inodora. Chiar si bambusul uscat poate contine apa.
ATENTIE !
Purificati apa inainte de o consuma.
Oriunde gasiti bananieri, ati gasit si apa. Taiati arborele cu 30 de centimentri deasupra solului, si sapati o groapa in lemn. Apa din radacini se va ridica imediat. Primele 3 umpleri vor asigura o apa cu un gust usor ciudat, insa apoi, apa va deveni chiar gustoasa. Metoda va asigura apa pentru circa 4 zile, aproximativ 8 litri. Acoperiti sursa pentru a o feri de insecte.
Uneori, lianele pot oferi apa. Crestati cat mai sus posibil, apoi taiati aproape de sol. Depozitati lichidul ce se scurge.
ATENTIE !
Nu consumati lichide lipicioase, laptoase sau cu un gust ciudat.
Laptele de cocos elimina setea. Totusi, acest lapte, din nucile mature, contine un ulei laxativ. Trebuie consumat moderat.
De asemenea, in zonele impadurite, plantele parazite din copaci, cu frunze mari, pot adaposti apa (astfel de plante sunt prezente in special la tropice). Aceasta apa trebuie filtrata prin material textil deoarece contine insecte si alte mizerii.
Puteti obtine apa din plante cu pulpa. Pulpa poate fi taiata, stoarsa sau lovita.
Radacinile pot contine, de asemenea, apa. Loviti radacina extrasa pentru a elibera lichidul.
Frunzele carnoase mai pot contine apa. Stoarceti sau taiati.
Arbori care pot contine apa:
- palmierii: buri, cocotierii, rattanii;
- arborele calatorului: gasit in Madagascar;
- arborele umbrela: Africa vestica;
- baobabul: Australia si Africa de nord.
ATENTIE !
Nu retineti apa obtinuta din plante mai mult de o zi. Incepe sa fermenteze, devenind periculoasa.