Apa
PURIFICAREA APEI
Apa de ploaie colectata in recipiente curate sau in plante este, de obicei, potabila. Totusi, apa din lacuri, iazuri, mlastini, rauri, in special din zonele populate, trebuie purificata.
Daca este posibil, purificati orice apa obtinuta cu iod, clor sau prin fierbere.
Purificati apa:
- cu tablete de purificare;
- 5 picaturi de tinctura de iod de 2%, sau 10 daca apa nu este clara. Lasati circa 30 min pentru efect;
- fierberea apei 1 minut la nivelul marii, si cate 1 minut aditional pentru fiecare 300 de metri deasupra acestuia. Fierberea timp de 10 minute, indiferent de zona sau altitudine are un efect asigurat.
Consumarea apei nepotabile poate aduce boli sau inghitirea de microorganisme periculoase, cum ar fi:
- dizenteria: febra, slabiciune, diaree severa cu sange;
- holera sau febra tifoida: se pot instala indiferent de vaccinurile pe care le-ati facut;
- schistosoma: va intra in sange si va provoca diverse probleme medicale;
- lipitori: se pot prinde de faringe sau laringe, iar ranile provocate se pot infecta.
FILTRAREA APEI
Daca apa procurata este murdara, aceasta poate fi filtrata:
- prin decantare in recipient, timp de 24 de ore;
- prin filtrare improvizata.
*Nota – aceste modalitati doar curata apa, nu o si fac potabila. Aceasta tot va trebui purificata.
Un sistem de filtrare poate fi creat prin cativa centimentri sau cateva straturi de material, cum ar fi nisip, piatra sfaramata, carbune, textil, lemn.
Mirosul poate fi indepartat cu carbune din foc. Lasati apa sa stea timp de 45 de minute inainte de o consuma.